''

Wrześniowe strajki linii lotniczych – jak je przetrwać i co robić, gdy nasz lot zostanie odwołany

Airline strike

Wrzesień, ze względu na strajki pracowników linii lotniczych w Wielkiej Brytanii, Hiszpanii i Francji, to ciężki okres dla pasażerów. Każdy, kto kupił bilet na lot obsługiwany przez hiszpański lub brytyjski oddział Ryanaira, British Airways lub Transavię powinien śledzić doniesienia przewoźników, być przygotowanym na utrudnienia, jak również pamiętać o prawach przysługujących pasażerom. To, czy dany pasażer jest uprawniony do odszkodowania można sprawdzić tutaj.

Pustka na londyńskich lotniskach

Zgodnie z zapowiedziami związków zawodowych, w protestach będzie uczestniczyć personel Ryanaira (hiszpańscy i brytyjscy piloci oraz hiszpańska obsługa pokładowa) oraz francuscy piloci latający w liniach Transavia. Jesteśmy już po dwóch pierwszych dniach strajku pilotów linii British Airways (BA), który spowodował odwołanie niemal wszystkich lotów tego przewoźnika. W dniach 9-10 września na samym tylko lotnisku Heathrow (jedna z dwóch głównych baz BA) odwołano 697 odlotów. Strajk zorganizowany przez BALPA (British Airline Pilots Association) zostanie powtórzony 27 września. Jako, że ten związek zawodowy zrzesza około 85 proc. wszystkich pilotów BA, za 2 tygodnie znów możemy spodziewać się odwołania większości lotów znajdujących się w rozkładzie tych linii. Strajkować zamierzają także brytyjscy piloci Ryanaira, należący do tego samego związku zawodowego. W tym przypadku akcja strajkowa odbędzie się 18, 19, 21, 23, 25, 27 i 29 września.

Turbulencje możliwe (aczkolwiek niepewne) także we Francji i Hiszpanii

Syndicat des Pilots de Ligne (SPL), związek zawodowy zrzeszający francuskich pilotów linii Transavia również planuje strajk, który ma potrwać cały wrzesień. Jak dotychczas nie spowodował on większych utrudnień – do 5 września odwołanych zostało łącznie jedynie 6 lotów tego przewoźnika. Hiszpańscy piloci Ryanaira  zrzeszeni w związku SEPLA zapowiedzieli strajki na 19, 20, 22, 27 i 29 września. Z kolei personel pokładowy tych samych linii zrzeszony w związkach USO i SICTPLA będzie protestować 15, 20, 22, 27 i 29 września. Jak dotychczas Ryanair nie mierzy się z dużymi problemami, przez pierwsze dwa dni września odwołał mniej niż 1 proc. rozkładowych lotów (strajk odbył się także 1, 2, 6, 8 i 13 września).

Mimo możliwych problemów, jest jedna dobra wiadomość. Szerzej omawia ją Elżbieta Tyszka, Head of Legal w GIVT, który jest jednym z liderów w pozyskiwaniu odszkodowań za opóźnione i odwołane loty.

„Strajk pracowników linii lotniczych, zarówno legalny jak i nielegalny, nie zwalnia przewoźnika z obowiązków wynikających z dyrektywy 261/2004. W przypadku gdy strajk ma miejsce, wszyscy pasażerowie powinni otrzymać rekompensaty. To, że pracownicy strajkują nie oznacza, że pasażerowie powinni ponosić tego konsekwencje i sam fakt przeprowadzenia strajku nie wyklucza prawa do walki o odszkodowanie. Linie lotnicze są zobligowane do wypłaty odszkodowań, jeśli informacja o odwołaniu lotu została wysłana do pasażera na mniej niż 14 dni przed odlotem”.

Co zrozumiałe, linie starają się ograniczyć negatywne skutki strajków. Te mogą spowodować znaczne straty. Jak wynika z danych przewoźnika, 5 pierwszych dni tegorocznego strajku pilotów linii SAS (26-30 kwietnia) dotknęło prawie 270 tys. pasażerów. Ta liczba oznacza, że łączna kwota potencjalnych odszkodowań za odwołane loty sięga 76 mln euro, co w przeliczeniu na każdą godzinę strajku daje kwotę 633 389 euro. Dlatego tak ważne jest, aby pasażerowie mieli świadomość przysługujących im praw, korzystając z usług firm takich, jak GIVT.

Co zrobić w przypadku strajku (a do odlotu zostało mniej niż 14 dni)?

1. Sprawdzaj na bieżąco informacje. Czasem linie lotnicze do samego końca negocjują ze związkami zawodowymi. Jednak nie czekaj do ostatniej chwili – im później podejmiesz kroki zaradcze, tym mniej możliwości do wyboru będziesz miał. Zobacz, jak przewidzieć czy Twój lot może zostać odwołany z powodu strajku
  2. Jeśli lot zostanie odwołany, linie lotnicze są zobligowane do refundacji zakupionego biletu i zaproponowania połączenia zastępczego.
  3. Często linie oferują w ramach refundacji voucher do wykorzystania w przyszłości. Pamiętaj, że zaakceptowanie tej formy refundacji (lub jakiejkolwiek innej) zamyka drogę do wnioskowania o odszkodowanie.
  4. Jeśli linie zaoferowały Ci połączenie zastępcze, porównaj godzinę wylotu i przylotu z połączeniem pierwotnym
  5. Jeśli informacja o odwołaniu lotu została wysłana na 7-14 dni przed odlotem a zaproponowany lot alternatywny odlatuje dużo wcześniej (min. 2 godziny) bądź przylatuje dużo później (min. 4 godziny różnicy) w stosunku do lotu pierwotnego, wtedy pasażer ma prawo do wnioskowania o odszkodowanie, nawet jeśli skorzysta z połączenia alternatywnego.
  6. Jeśli informacja o odwołaniu lotu została wysłana na mniej niż 7 dni przed odlotem a zaproponowany lot alternatywny odlatuje min. 1 godzinę wcześniej bądź przylatuje min. 2 godziny później w stosunku do lotu pierwotnego, wtedy pasażer ma także prawo do wnioskowania o odszkodowanie, nawet jeśli skorzysta z połączenia alternatywnego.

TRASY Z POLSKI OBSŁUGIWANE PRZEZ LINIE, KTÓRYCH PRACOWNICY STRAJKUJĄ WE WRZEŚNIU

British Airways:

Podczas pierwszych dwóch dni strajku pilotów BA wszystkie loty tego przewoźnika na polskich trasach (BA lata z Warszawy i Krakowa do Londynu/Heathrow) zostały odwołane.

Transavia:

Dotychczasowe wrześniowe loty na polskich trasach (połączenie Kraków-Eindhoven oraz Katowice – Amsterdam) odbywały się bez zakłóceń.

Ryanair

Podczas pierwszego wrześniowego strajku pilotów (2-4 września) loty na polskich trasach odbywały się rozkładowo.

Media kontakt

media@givt.com

O GIVT

Uzyskujemy odszkodowania od linii lotniczych za opóźnione lub odwołane loty oraz w przypadku odmowy wejścia na pokład. Działamy szybko, sprawnie, według zasad. By ułatwić pasażerom uzyskanie rekompensaty, stawiamy na zaplecze technologiczne, inwestujemy w systemy automatyzacji zadań, Machine Learning i zaawansowane Big Data. GIVT tworzą doświadczeni eksperci z branż: lotniczej, finansowej, nowoczesnych technologii, konsultingowej, digital marketingu i usług prawnych.